12 augustus 2021

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen. En dat toont de natuur ons elkaar weer zo mooi! In de winter trekken de planten terug in de wortels, verliezen hun blad en sterven aan de buitenkant. Maar in de lente worden weer nieuwe stengeltjes en blaadjes geboren, Ze groeien tot ze volgroeid zijn, en sterven ook weer af. Ook mensen doorlopen hetzelfde proces, en alles wat je creert, ontstaat uit een idee, groeit, komt tot bloei, en verdwijnt dan ook weer.

Tegenwoordig lijken veel ondernemers dezelfde strategie te gebruiken om te 'boomen'. Om het hele jaar door te 'bloomen'. Vaak willen we altijd volop draaien en het druk hebben of toch constant succesvol in beeld zijn (bloeien) en veel verdienen (oogsten). Wel... ik w i l niet het hele jaar door 'boomen'! Ik vind het ABNORMAAL dat de Magnolia een tweede keer gaat bloeien in de herfst. De zomer was zo intens warm, we zijn zoveel buiten geweest! Het was één enorm oogstfeest, leek het wel. TE intens voor de natuur zelf. Mijn Magnolia heeft zo erg van de warmte genoten dat hij zijn bladeren ervan heeft verloren, waardoor hij dacht dat het alweer lente was, toen het afkoelde en een paar dagen ging regenen.

Ondernemen is voor mij een proces dat aangedreven wordt door dezelfde oerkracht en gebeurt met dezelfde cycli als alle andere dingen in onze natuur. Intens bloeien is prachtig als onderneming. Maar neem je tijd om als ondernemer ook de vruchten te plukken van het bloeien (zomer), ga naar binnen om te achter te laten wat niet meer bij je past, is opgebruikt, is uitgeput (herfst) en vanuit de essentie, vanuit je eigen wortels kan je dan weer heropgroeien met een nieuw project, een hernieuwde marketing, een nieuw product of nieuwe samenwerking (winter). Ondernemen doe je ook van binnenuit, en groei is een natuurlijk proces.

De oerkracht die alles doet bewegen in cycli in deze wereld is e n o r m sterk. Daarom wordt deze brute ongebreidelde kracht ook 'drakenkracht' genoemd. Het is een universele kracht, dezelfde die de aarde doet draaien. En wat als je nu als ondernemer meedeint in dit enorme krachtveld, door je telkens weer over te geven aan een normale cyclusbeweging. Natuurlijk weet ik dat je niet in je 'winterperiode', je 'herbronperiode' kunt en mag stilvallen. Daarvoor zijn er manieren, om alle dingen toch in een natuurlijke kadans te krijgen.

Het punt is dat het uitputtend is om teveel te b(l)oomen. Dat kan ons lichaam en ons leven niet volgen. Onze economie en de hele wereld draait steeds sneller, de cycli die mensen creëren om hun bedrijf te doen draaien, zijn vaak veel te kort. Alles wat geen materie is, beweegt veel sneller dan ons lichaam, dat regelmatig rust en voeding nodig heeft. Dàt is immers onze natuur.

Denk je dat jij je niet met niet-materiële dingen bezighoudt? Zeker wel, en heel veel en vaak! Want gedachten, ideeën zijn geen materie. Social media is eigenlijk ook maar een hoop (gebakken?) lucht. Marketing is strategie en strategie kun je ook niet vastpakken met je hand. Personal branding kun je niet in de kast leggen. Tenzij visitekaartjes, maar dat noem ik liever visitekaartjes, want dat is niet zo vluchtig als personal branding. Mails en digitale boekhouding , en ook stijl en succes kun je ook absoluut niet wassen of opeten. Zo weinig tastbaar wordt onze wereld dus, en daarom gaan we steeds sneller!

Moeten we het trager doen? Nee. We moeten als ondernemer onze eigen weg gaan. Enthousiast en creatief nadenken, niet op gaten in de markt springen omdat er snel geld mee te verdienen is, maar ondernemen wat je wil ondernemen. Voor de één is dat een boetiek, en voor de ander een architectenbureau. En maak daar je bron van inkomsten van. Zou jij slapend rijk willen worden? Of wil jij iets creëren waar je volledig achter staat en wat je graag doet?

Kahlil Gibran omschreef de zin van werken als volgt :' Je arbeidt, opdat je gelijke tred moogt houden met de aarde en met de ziel der aarde. Want ledig zijn betekent vervreemden van de seizoenen en uittreden uit 's levens optocht, die in majesteit en trotse onderwerping optrekt naar het oneindige. Wanneer je arbeidt, ben je een fluit gelijk, welks hart het fluisteren der uren omzet in muziek. Wie van je zou een stom en zwijgend riet willen zijn, als al het andere samen zingt?' 

Er kan dus geen reden zijn waarom je als een gek achter klanten moet aanrennen, behalve angst. Angst om NIET diegene te zijn die bloomt en boomt. Ik keer dus het hele verhaal hierbij binnenstebuiten : het vraagt durfkracht om gewoon jezelf te zijn en jouw eigen missie stap voor stap te realiseren, aan te passen, in te voelen, bij te sturen, te vertrouwen en uit te laten groeien tot een broodwinning en een creatie die zo goed bij je past, dat je met plezier en trots zaait, zorgt, oogst, vernieuwt en herbegint. Gaten in de markt worden snel gevuld door zovelen, en van gebakken lucht moet je boeren.

Doe gewoon jouw ding, wees niet bang, stap voor stap. Geef niet op, want als je één keer een juiste intentie hebt gesteld, spant het hele universum samen om die te realiseren. Dat is w a r e duurzaamheid.

Ik hou van groenten en fruit die de tijd hebben gehad om te rijpen en die niet versneld en opgedreven zijn door chemische bemesting, ze zijn lekkerder en ook gezonder. Volgens mij bevatten ze meer voedingsstoffen. En ik hou van de zomer maar ook van de herfst en zijn mooie kleuren. Mijn praktijkruimte ligt in de natuur. De foto's zijn uit mijn eigen tuin. Het vraagt tijd en geduld om die te onderhouden. Maar daar sta ik achter en daar hou ik van!

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x