1 augustus 2020

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde. Het was geen mooie dag en er wandelden er veel oudere koppels zonder kinderen op het moment dat wij daar waren.

Gelukkig of ongelukkig

Ik zag een mooie grijze vrouw lopen, die helemaal ineengedoken liep. Hoewel ze een natuurlijke schoonheid bezat, was ze vaal van kleur, en haar ogen lachten niet. Net voor haar een man (haar man?) die er flink de pas inzette en duidelijk alleen het tempo bepaalde, maar geen enkele affectie, appreciatie, verbinding, of wat dan ook naar zijn mooie vrouw voelde. Een nors, eerder agressieve blik en een koude uitstraling. Duidelijk een kwetsende situatie van jaren!

Ik zag een andere vrouw, een oma, zich met de kleinkinderen bezighouden. Ze kijfde en probeerde twee kindjes van verschillende leeftijden te loodsen. Kindjes op tweewielertjes die ze ergens hadden gehuurd, denkelijk. Opa liep er ook bij, een hele sjieke opa, met een mooi overhemd, een leuk colbertje, rijzig en grijze man, en een bijpassend sjaaltje bij zijn outfit. Vooral de perfect gepoetste schoenen vielen me op. Gewoon omdat wij helemaal vol zand zaten van top tot teen na onze strandwandeling! En wat me nog opviel was de totale desinteresse voor oma en haar perikelen. Opa was duidelijk in zijn eigen wereld. En oma was waarschijnlijk al vergeten hoe het was om geliefd te zijn door opa. Haar outfit maar ook uitstraling was praktisch en weinig harmonieus. Volgens mij was dat ook opa's sterkste kant niet, zijn vrouw beminnen en bewonderen. Maar ik kon me wel voorstellen dat deze sjieke opa een bankdirecteur of een advocaat zou zijn!

Dank je om me eraan te herinneren hoe vlinders ook alweer voelen

Doen alsof

Ik zag ook een man lopen in een overstrekte houding alsof er een officier achter hem liep met een zweep als hij zijn rug ook maar een beetje minder recht zou houden. Zijn hoofd fier in de lucht maar boordevol spanning. Een tijdbom in de buik, ik voelde de spanning tussen hem en zijn omgeving. Zijn stem was 'te' luid en 'te' gebiedend om waar te zijn, en hij sprak net iets te snel. Deze man verborg duidelijk een heel onzeker jongetje in het hele toneel dat hij opvoerde tijdens deze wandeling op het strand. Dat zal hij nooit laten merken, en zijn vriendin weet het vast niet. Ze kent hem vast als een eerder controlerend en dirigerend soort iemand. Zijn onzekerheid zal hij zo makkelijk niet tonen.

Ik zag een mama met 3 kinderen, die helemaal uitgeblust was. Moe van op vakantie aan zee te zijn met kleine kinderen, en waarschijnlijk ook moe van op vakantie te zijn met de papa van deze kinderen. Ze spraken namelijk niet met elkaar, alleen met de kinderen. En de blik in de ogen van deze mama was dof, eenzaam, ontmoedigd. Papa liep flink rechtop en deed opgewekt. Hij moedigde de kinderen aan om de fiets op te gaan, helmpjes op te zetten. Even leek het wel, of de moeder de spelbreker in dit perfecte plaatje was. Ik merkte gewoon op, dat ze niet straalde. Kleurloos over de hele lijn. Lees : 'o n g e l u k k i g'.

En dan had je nog die man en vrouw, die over het water stonden te kijken. Boven ons, vanwaar we zaten, op de dijk stonden ze aan de ballustrade. Nadat ze een poosje normaal over het weer hadden gesproken, zei de man plots op spottende toon : 'Zo, nu heb je de zee gezien zeker? Is het nu goed?' En hij draaide zich om en wandelde verder, en de vrouw wandelde met hem mee. Een voorbeeld in verdragen van rotopmerkingen zonder een kik te geven, en je kan het als een kracht beschouwen, voor mij is het dat niet. Omdat je al je levensvreugde daardoor verliest, ook al red je er je huwelijk mee!

Die leven vast nog lang en gelukkig

En toen keek Tara even op van haar tablet, en stond er een koppel boven ons op de dijk. Het waren ook oudere mensen, en ze waren met een selfiestick een foto aan het nemen. De man was duidelijk de motor achter de foto. Hij nam zijn vrouwtje liefdevol vast, bewoog haar zo dat ze in beeld stond, zei dat ze 'cheeese' moest zeggen, dat deden ze beiden. De foto werd bekeken en goedgekeurd, en hij sloeg zijn arm om haar heen en ze wandelden verder. Het was een mooie vrouw, grijs en met een haarband, en er zat levendigheid in hoe ze zich kleedde, maar het was zelfs meer dan dat. Ze straalde vrouwelijkheid! En ik was niet de enige die het had gezien.

Tara zei plots hardop en heel laconiek doorheen mijn innerlijke observatie : 'Die leven vast nog lang en gelukkig!' Toen keek ze weer naar haar tablet. En gelijk had ze, ze zagen elkaar tenminste nog graag, en hadden een verbinding, misschien geen perfecte, maar tenminste verbinding! Ik heb het me vaak afgevraagd, of het kan, een leven lang. Of het ook 'moet', een leven lang, als je ongelukkig bent. Het is in elk geval een keuze. Ik heb vast iets meer oog voor de vrouwelijke kant van het verhaal in mijn schrijfselen. Maar ik geloof nooit dat deze mannen vervuld en gelukkig waren. Zo zagen ook zij er toch niet uit!

Tot zover mijn reflectiemoment aan zee. En nu over naar jouw leefwereld. Ze leefden nog lang en gelukkig, wat is dat dan voor jou? Heb jij daar al eens ooit over nagedacht? Sta je daar in je eigen relatie wel eens bij stil? En hoe bereik je dat lang en gelukkig leven?


Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x