17 september 2021

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

Sociaal contact is een biologische behoefte van ons lichaam. Door fysiek in contact te zijn met een geliefde, een mentor, een vriend, een positivo, een luisterend oor, een vaderfiguur…. gaat ons zenuwstelsel in een heel bijzondere interactie : de co-regulatie.

Wanneer we babbelen met onze moeder op een rustige en ontspannen manier, of met een collega of een vriend, dan vindt ons zenuwstelsel de weg uit de ontreddering, druk, spanning of zwaarte op een hele natuurlijke manier.

Het zenuwstelsel van de ander helpt ons om het onze tot rust te brengen. En met ons zenuwstelsel brengen wij ook anderen tot rust.

Angst en liefde

Ik hoorde een bejaarde man zeggen dan deze tijd erger is dan oorlog omdat er toen tenminste solidariteit was. Vanuit de polyvagaal theorie van Porges gekeken is dat helemaal waar.

Hier en nu wordt elke vorm van liefde met angst geïnjecteerd.

We kunnen bijna geen steun meer bij elkaar vinden, omdat we steeds naar het kunstmatige ‘afstand houden om elkaar te beschermen’ worden gebracht. Dat is natuurlijk weinig ontspannen, als je steeds moet letten of het wel ‘veilig’ is en je elkaar dus een dodelijk virus zou kunnen doorgeven. Wat een kortsluiting voor ons veiligheidsgevoel! 

De reactie op onveiligheid : overleving

Omdat je als baby niet zelf een boterham kan smeren of weglopen bij gevaar is de co-regulatie de manier waarop een baby vervulling krijgt van zijn basisbehoeften. Het aanvoelen van de moeder van wat de baby die nog niet praat nodig heeft, gebeurt via het zenuwstelsel. Wanneer de behoeften van de baby niet via co-regulatie worden vervuld, gaat de baby in stress. Ook de behoefte aan nabijheid! Hij gaat dan huilen. Je kent het wel : hij huilt de longen uit zijn lijf, alle hens aan dek, omdat hij ervaart dat wat hij nodig heeft niet aan hem wordt gegeven.


De methode die in mijn jeugd bij veel baby’s werd toegepast, was het negeren van het huilen. Wanneer een baby in een vlucht-vecht-respons gaat door keihard te huilen en je negeert die stressreactie, leer je hem systematisch om ‘af te schakelen’. Dat is de laatste en meest primitieve overlevingsstrategie. Daar probeer je in veiligheid te komen door jezelf uit te schakelen en te verdwijnen, los van de ander maar ook afgekoppeld van je gevoel. Je probeert om het niet meer te voelen.

Als volwassenen hebben wij onze eigen manieren ontwikkeld om zo goed mogelijk te functioneren mèt onze onveiligheid, maar toch kan het zijn dat jij in een Freeze-reactie staat in je dagelijkse activiteit:

  • Als je de ander en jezelf niet meer voelt
  • Als je ontredderd en machteloos bent of niet meer kan praten
  • Als je gaat emo-eten om jezelf niet te moeten voelen of in andere verslavingen vervalt om jezelf niet te moeten voelen
  • Als je please-gedrag vertoont naar degene die de situatie veroorzaakt
  • Als je het opgeeft, en alle regels aan je laars gaat lappen omdat het teveel voor je is geworden


De Vlucht-Vecht-reactie over een langere termijn, ziet er zo uit :

  • Angst, een gejaagd gevoel, chaotisch handelen
  • Stressklachten, cirkeldenken, burnout-symptomen
  • Niet kunnen inslapen of piekeren
  • Niet tot rust kunnen komen, steeds maar doorgaan
  • Alle klachten die bij een teveel aan stresshormoon horen zoals spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, oorsuizen…

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Het is belangrijk om te begrijpen dat de energie die wordt gemobiliseerd om jezelf in veiligheid te brengen, opgestapeld wordt in je lichaam – en daar problemen veroorzaakt!


Wanneer de focus op gevaar komt te liggen

De drie overlevingsstrategieën Fight, Flight en Freeze halen ons eigenlijk uit de sociale interactie. Het is maar binnen het gevoel van veiligheid, dat we naar sociale interactie kunnen gaan. Dit is een biologisch gegeven dat in ons zenuwstelsel zit – volgens de onderzoeken van Steven Porges rond de nervus vagus.

De nervus vagus stuurt ook onze gelaatsuitdrukking aan, zodat wij signalen kunnen geven aan anderen die eerder uitnodigend zijn of eerder vijandig en afstotend. Heb je de laatste tijd al eens mensen aangekeken terwijl je boodschappen doet in de supermarkt?

Maar er is meer dan dat : de nervus vagus stuurt ook onze waarneming aan. Wanneer wij in een situatie van onveiligheid zijn, zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat alle energie gemobiliseerd wordt voor het opvangen van signalen van vluchtroutes, gevaar en vijandigheid. Dit is een puur biologisch gegeven. Waarschijnlijk heb je dit al wel gemerkt : de klanten, de leveranciers, de mensen, op social media…. Iedereen vertelt me dat ‘de mensen’ een kort lontje hebben en zo vijandig reageren! 

Zelfreflectie

Hieronder vind je een audiomeditatie (beste kwaliteit met koptelefoon) die ik heb opgenomen voor de videotraining ‘Geborgen in liefde, oefenen in openheid’. De audiomeditatie duurt ongeveer 10 minuten. Dit is een zelfreflectie waarin je op onderzoek gaat in jouw biologisch systeem voor sociale interactie en er rust in brengt, zodat er meer openheid ontstaat. De muziek gaat dan nog even door om wat resultaten van deze zelfreflectie te noteren. Neem even pen en papier bij de hand.Zelfzorg als medicijn

Zelfzorg, en jezelf blijven voelen en regelmatig dingen doen die je echt ontspannen is de boodschap. Jouw innerlijke wereld geeft je veerkracht, als het er gezellig is tenminste! Zorg ervoor dat je blijft opmerken wanneer je automatische piloot aangaat. Want die is niet bestand tegen het slechte nieuws uit de buitenwereld en gaat automatisch reageren, en voor je het weet verlies je ook het contact met de mensen die je graag ziet! Blijf bij de les, blijf yoga of sport doen, wandel in de frisse lucht en de zon, luister naar leuke muziek en zing mee, lees een inspirerend boek, kook een gezonde maaltijd. Zorg voor jezelf en je huisgenoten, spreek en schrijf over wat je bezighoudt. Dat is het tegengif voor deze pandemie van onveiligheid en polariteit.En wat met mijn team, werknemers, collega’s? Het beste tegengif voor dat korte lontje, is een ontspannen sfeer, het stimuleren dat mensen herbronnen, zich uitspreken over spanning en stress, maar ook humor, lichaamsbeweging, een online teambuilding, een leuke workshop met lego of self-care tips dagelijks in je mailbox…. Het zijn de kleine beetjes die veel helpen! Meer dan ooit mogen we ons verantwoordelijk voelen voor onze medemensen en hun welzijn. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Levensnoodzakelijkheid van contact

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x