1 april 2020

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen. Ik voelde het diepe verdriet in mijn eigen hart. Geen enkele patiënt die geïntubeerd was geweest en op zijn buik was gedraaid daarvoor, was nog wakker geworden uit zijn ‘Corona-slaap’. Patiëntenbedden netjes in gangen opgesteld, met schermen ertussen, en sommige patiënten in rolstoelen. Ongelofelijke beelden, waarbij ik alleen veel veel tranen voelde opwellen. 

Een arts in het heetst van de strijd kan niet huilen. Een verpleegster in het heetst van de strijd kan niet huilen. Zij doen wat ze kunnen, ze draaien overuren, ze moeten extra bescherming aanhouden, in een al overbevolkt ziekenhuis. Daarom huilen ze niet, en zijn ze in een soort ‘shock’. Dat vertelt één van de verpleegsters ook in de reportage. Gelukkig zitten we in België nog niet aan die capaciteit. Dat komt omdat onze regering maatregelen heeft genomen dat we ‘in ons kot moeten blijven’.

Als holistisch therapeut vind ik Maggie De Block niet de meest sympathieke minister en ik vind ook niet dat ze de juiste dingen zegt of doet, meestal. Maar toch ‘blijf ik wel in mijn kot’.

Nee, niet uit angst dat ik iets opdoe als ik buitenga.

Nee, niet uit angst dat ik zelf doodga.

Nee, niet uit angst voor mijn kinderen.

En nee, al zeker niet uit angst voor een boete.


Want als gezin leven al jaren met nauwelijks een doktersbezoek tenzij voor afwezigheidsattesten, omdat wij op een holistische manier naar onze gezondheid kijken, en mijn kinderen hebben bijna nooit reguliere geneesmiddelen gekregen, dus hun natuurlijke weerstand is goed. En die van mij ook. Een zware griep counter ik met natuurlijke middelen om er snel door te zijn. Maar ik zeg volmondig ‘ja’ tegen de maatregelen zoals ze er nu zijn. Omdat ik niet zou willen dat we toestanden gaan meemaken zoals die in Italië zijn. Dat wil ik niet voor mijn vrienden en kennissen en familie, en ook niet voor die van jou. En dat is het punt waar we allemaal samen in hetzelfde schuitje zitten. Om te voorkomen dat het zover komt. 

En intussen… vindt iedereen er wat van. Ik realiseer me dat ik ook tot die iedereen behoor als ik nog maar iets schrijf of zeg. Ik voel dat ook, onmiddellijk, dat ik dan een S C H R E E U W E R word die alleen maar toevoegt aan de massahysterie. De ontreddering is groot, bij de mensen die jaren in het ‘gareel’ hebben gelopen van de mainstream informatieverstrekking. Bij de mensen die ‘goed gedijen’ in die manier van leven, omdat ze zich niet zoveel vragen stellen. Mensen die zich niet bewust zijn van iets als natuurlijk genezend vermogen van het lichaam, of het verband tussen angst en immuniteit, of een geldsysteem dat gebaseerd is op angst en tekort, de economie van de verplichte eeuwige groei, werk als een vorm van slavernij, het exploiteren, verkopen, en ook uitputten van onze natuurlijke energiebronnen op grote schaal…. Maar we zijn allemaal mensen. Lees het nog eens : we zijn allemaal M E N S E N.

Dat beeld wat vele mensen over de wereld hebben, bestaat uit een heleboel paradigma’s die plots niet meer van toepassing zijn van de ene dag op de andere : ‘Ik ga buitenshuis werken, krijg daar geld voor, en kan met dat geld naar de supermarkt om mijn ‘oogst’ te kopen zodat mijn gezin te eten heeft’… was er plots niet meer. En deze ging er ook aan :‘De medische wetenschap is zover gevorderd hier in het westen dat wij een remedie hebben voor alle infecties. Wij hebben alle medische kennis en uitrusting om de bevolking te beschermen.’ Dat maakt dat ons denken, onze waarden, onze prioriteiten… ernstig door elkaar geschud worden. 'Normaal' krijgt plots een heel andere invulling. En dat maakt ons dan weer emotioneel en angstig.

Iedereen gaat anders met angst om : de één gaat naar de supermarkt om een hele kar toiletpapier te kopen, en een ander heeft in een week zijn business online gezet om geen omzet te verliezen. Omwille van dezelfde angst. En een derde raakt letterlijk in paniek en krijgt lichamelijke stressklachten of krijgt het gevoel dat hij geen adem meer kan halen. Maar eigenlijk is het wel hetzelfde. We zijn allemaal mensen, en we gaan er anders mee om.

En iedereen kent ook wel iemand die het volgende over de lockdown denkt : ‘Wat een bull shit, het kan voor mij geen kwaad, waarom moet ik dan binnenblijven?’ Ook dat is een manier om met de situatie om te gaan. Dan weiger je te geloven dat jouw achteruitkijkspiegel, jouw oude gedrag en je oude denken in de nieuwe situatiegeen nuttig gedrag is. Sommige jongeren denken zo. Dat is begrijpelijk, omdat ze aan het leren zijn om zelfstandig te denken. Maar ook een heleboel volwassenen denken zo! Mensen die ziekte op een holistische manier bekijken, weten dat hun weerstand het wel zal winnen tegen het virus. Ik lees heel veel op social media dat de regering ons probeert ‘op te sluiten’...

Want het gaat zelfs nog verder dan dat. De informatie die we krijgen van de overheid, wordt zelfs als een soort brainwash beschouwd door zulke mensen, waarbij ze met allerlei samenzweringen en complottheorieën aantonen dat we in een Big Brother-scenario terecht komen en wij niet de echte informatie krijgen. Nu heb ik ook wel een brede waarneming van energie op heel veel niveau’s maar ik ben nooit aangetrokken geweest tot complotten. 

Of we nu wéten of niet wéten wie exact dit virus heeft verspreid of waarom… het maakt geen verschil uit. Als mens moeten we verder, en niet alleen wij, maar ook de buurvrouw en je zus, de kinderen van je collega, de lerares van je neefje en haar pasgeboren baby… en ook economisch gezien zullen we hierna verder moeten. Welke lokale ondernemingen steun jij op dit moment door toch je spullen bij hen te bestellen?

Wat de informatieverstrekking van onze overheid betreft, nodigt die mij ook uit tot het stellen van veel vragen rond ons gezondheidsbeleid nu de ‘genees-kunde’ geen antwoord heeft behalve uitzieken van een gluiperig virus dat een longontsteking op beide longen veroorzaakt. Enkele van die vragen zijn : als we nu met zijn allen thuis zitten, waarom krijgen we dan geen informatie over het versterken van onze natuurlijke weerstand tegen ziekte, ons zelfgenezend vermogen? Denkt de overheid echt dat ze dit virus gaan ‘uitroeien’ door een lockdown? Want er komt toch altijd weer een nieuwe ‘eerste patiënt’? Dat Maggie De Block niet de laatste berichtgeving over Alien-samenzweringen volgt, lijkt mij evident.

Maar... waarom we alleen horen dat we onze handen moeten wassen, verluchten, en af en toe gaan wandelen voor onze lichaamsbeweging… dat is voor mij heel onlogisch. Ik kan helemaal begrijpen dat voor mensen met een holistische achtergrond en kennis die aanpak van de regering hallucinant eenzijdig en vreemd is. En dat ook dat weer angst oproept dat er iets anders achter zou zitten!

Maar wat als er niks anders achter zit en het gewoon een radicale keuze is? Mijn leven speelt zich af in het hier en nu. Als alleenstaande mama en zelfstandig therapeut en life coach heb ik niet veel tijd om na te denken over complotten. Ik werk met de levensvragen van mensen. Ik kom tussen op die momenten dat iemand in een persoonlijke crisis komt met relatie, gezondheid, werk, en antwoorden zoekt die hij in zijn denken niet meer vindt. Wanhoop en chaos en gestagneerde en turbulente situaties zijn mijn werkterrein.

Veel van mijn klanten zijn niet met een holistische kijk op gezondheid bezig. Maar als ik vertel wat ikzelf doe om mijn weerstand goed te houden nu, hoor ik aan de andere kant van de telefoonlijn : ‘Wacht, ik noteer even wat je allemaal zegt over weerstand versterken en lucht reinigen!’ Advocaten, mensen van de kinderopvang, bankbedienden, winkelpersoneel, hele gewone mensen zijn wel blij om die informatie te ontvangen. Dus vertel ik erover, en ze zijn me dankbaar

Wees dus niet bitter. Wees niet boos. Neem je plek als bewuste mens. Als mens die de wanhoop aan de binnen- en de buitenkant heeft gezien, hem heeft opgegeten en uitgekotst, als je weet wat een persoonlijke crisis is en hoe beangstigend het kan zijn als je leven op zijn kop ligt, roep dan nu niet maar spreek. Vertel wat je hebt geleerd over gezond zijn en ziek zijn. Over liefde en verbinding. Over dienstbaarheid en burgerinitiatieven. Over dat onze beeldvorming erg selectief beïnvloed wordt. Kies voor een positief initiatief.

Alle veranderaars zijn de ogen en de oren van onze wereld. Jullie weten de weg. Jullie voelen dat je naar de eenvoud, de natuur moet gaan. Naar je gezin. Dat we allemaal mensen zijn en met elkaar verbonden zijn. Met je hoofd weet je dat je verbonden bent met iedereen. Non-dualisme heet dat, met een geleerd woord. En je weet hoe je die verbinding kan voelen.

Je kan meevoelen met de dokters en de verpleging die roeien met de riemen die ze hebben. Een babbeltje te doen op 1.5 m met een eenzaam vrouwtje dat je tegenkomt. Ademen wanneer je vereenzaamt en nood hebt aan prikkels van buitenaf, maar je niet naar buiten mag. Ademen als je angstig bent op een bepaalde dag. Je eigen innerlijke vraagstukken en spoken in de ogen te kijken. Op die manier kunnen we ons werkelijk verbonden voelen met de maatschappij in deze momenten. Want wij Z I J N de maatschappij. Samen met alle anderen. 

Maak je ogen zacht als je kijkt naar wat er rond je gebeurt. Nu is de tijd om oordelen te laten varen. Reik een hand uit waar je kan. En wees vooral lief voor elkaar. Het is nu tijd om in de praktijk te brengen wat je zo graag wil. Want de wereld veranderen, begint elke dag opnieuw, bij J E Z E L F. Je verbonden durven voelen met anderen, daar kan je zelf ook iets aan doen. En dat draagt bij aan jouw geluksgevoel, aan het eind. En je geluksgevoel dan weer, werkt mee aan je immuniteit.

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Je energie resetten : 8 tips voor healers en coachen

Ken je dat? Een healing of een coachingsessie geven, en merken dat je verdergegaan bent met je dag maar niet gemerkt hebt dat er energie aan je is blijven plakken? Deze tips uit het spiritueel krijgerschap werken zowel voor jou als je hooggevoelig bent en je bent overprikkeld, als voor plakkende energie vanuit een sessie met een cliënt.

12 april 2023

Lees meer

Elfenkrijgers en natuurtempels

In de loop van de tijden zijn er altijd wezens uit verschillende dimensies mee op aarde geïncarneerd. Ze kwamen om ons te helpen door moeilijke tijden heen te gaan. Tibetaanse wijzen zoals de Karmapa bijvoorbeeld, incarneren vele malen opnieuw. Maar ook engelen of wezens uit andere sterrenstelsels.

25 april 2023

Lees meer

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x