1 februari 2020

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een ongekend goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. Voor de ander is het een bron van inspiratie voor het schrijven van een boek of het ontwikkelen van een vernieuwende technologie. Voor de ander is het een struikelblok, iets waardoor ontwikkeling onmogelijk lijkt. Voor nog een ander is het een bron van informatie, die kan onderzocht of gerationaliseerd worden tot in de eeuwigheid, amen! En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

En wat is deze 'manier van zijn' dan? Wel, je kan het ook niet goed vatten langs de buitenzijde. Want hooggevoelig en hooggevoelig is .twee. Of wel honderdduizend! Want iedereen beleeft het op een andere manier! De één kan geen zeep aan zijn huid verdragen maar luistert makkelijk naar luide muziek, de ander valt om bij elk hard geluid, en nog weer een ander absorbeert alle sfeer en emotie op alle plekken waar ze komen. Er zijn ook zoveel boeken over geschreven die allemaal in een andere toonaard, of op een andere manier naar hooggevoeligheid kijken.

Hooggevoelig zijn betekent in elk geval dat je een fijnere waarneming hebt. En dat je sommige prikkels van buitenaf als belastend ervaart, en dan behoefte hebt aan lekker introverten om jezelf weer lekker te voelen. Soms is iemand ook hooggevoelig door soms o v e r g e v o e l i g te zijn. Bijvoorbeeld, iemand die in burnout zit, kan een grote behoefte hebben om zich terug te trekken en weinig sociaal contact te hebben. Dat komt dan omdat zijn persoonlijk energieveld TE ZEER VERZWAKT is. Hetzelfde kan je bijvoorbeeld hebben na een shock, na een ziekte, of wanneer je door een moeilijke periode gaat. Het lijkt erop dat je geen natuurlijke beschermfilter meer hebt tegen wat van buiten komt en alles komt HEEL erg binnen. Dat is geen hooggevoeligheid maar een tijdelijke o v e r g e v o e l i g h e i d!Hooggevoelige mensen EN overgevoelige mensen moeten goed voor zichzelf leren zorgen, hun grenzen tijdig aangeven en regelmatig een poos alleen zijn. Maar voor hooggevoelige mensen is dat NOG belangrijker. Zij hebben namelijk in dit leven een bepaalde 'uitrusting' gekregen om beter de fijnere vibraties in deze wereld te kunnen waarnemen dan andere mensen. En dat is niet zomaar! Het is ook niet ZOMAAR dat veel mensen die vernieuwende dingen hebben uitgevonden hooggevoelig waren. Net door verplicht te zijn om je meer in jezelf te verankeren, blijf je onafhankelijker van die buitenwereld. En kan je op een heel eigen manier over de dingen denken.

Daaom zijn er zowel hooggevoelige bankiers, als hooggevoelige schoonheidspecialisten, als hooggevoelige moeders, als hooggevoelige leerkachten, als hooggevoelige filmmakers. Kijk maar eens naar alle series over natuurwezens die momenteel bestaan. Er zit zoveel waarheid in, dat kan ik echt bevestigen. De makers ervan halen hun ideeën uit zichzelf, met de hele fijne voelsprietjes van de hooggevoelige die vertrouwen heeft in zijn intuïtie. De kennis van de fijnere vibraties in onze wereld word in het zuid-amerikaanse sjamanisme 'Nagual' genoemd.


Nagual is de kennis van de fijnstoffelijke werelden. En je zal ook zien dat veel hooggevoelige mensen de prikkels van de drukke wereld van onze consumptiemaatschappij ontlopen. En dat is ook goed, want zo kunnen ze veel beter luisteren naar de boodschappen van het leven zelf. Wanneer iemand zich met zijn hooggevoeligheid verzoent, kan hij zijn nagual verder ontwikkelen. Hij kan zichzelf en de mechanismen van het universum ontdekken, op zijn eigen manier, met zijn eigen kernkrachten. Dat heet dan persoonlijke ontwikkeling. Een ontdekkingstocht die ieder voor zich te lopen heeft.

In het begin brengt deze ontdekkingstocht alleen vreugde! Natuurlijk is het wel lastig voor ieder hooggevoelig persoon om tot de conclusie te komen dat ze in deze wereld vol prikkels niet kunnen meeleven zonder daar telkens weer last van te hebben. Maar het terugvinden van jezelf in de stilte, in een meer eenvoudige en eigen manier van leven, brengt herkenning. Alsof je jezelf kwijt was daarvoor! Maar dan komt het moeilijke deel van het verhaal...

... hoe ga je nu om met die buitenwereld zonder een zonderling te worden? Want een groot deel van jouw omwereld en kennissen en werkomgeving, beleven die nagual in het geheel niet. En het kan niet zo zijn dat jij een luxe uitrusting hebt gekregen om te voorvoelen, baanbrekende uitvindingen te doen, liefdevolle manieren van samenwerken te brengen, ... om je dan diezelfde nagual als een struikelblok, een onoverbrugbare weerstand, of een ziekte te benoemen. Je hebt die uitrusting met een bedoeling gekregen! Durf jij jouw levensbestemming te leven?

Om jouw levensbestemming te leven, heb je ook het andere deel van de capaciteiten nodig. Die heet T o n a l, binnen het zuid-amerikaanse sjamanisme. Tonal is de kennis van de wetmatigheden van onze 'buitenwereld'. Hoe mensen functioneren, wat geld en economie is, marketing, immobiliën, hoe voer je een gesprek, welke kledij draag je voor welke gelegendheid, .... heel veel regels en wetenswaardigheden zijn er in onze buitenwereld! Vaak zie ik hooggevoelige mensen zo worstelen met de tonal, omdat ze hun nagual negeren. Of hooggevoelige mensen zitten zo vast in hun nagual, en doen niet de moeite om de tonal te leren. Welnu, in het leven draait alles om balans!Als je hier en nu leeft, is het de bedoeling dat je je vol potentieel benut om te leven! En dat kan je op zoveel mooie manieren, er is voor iedereen een weg om zijn hooggevoeligheid ten volle te leven. Voel jezelf niet meer afgewezen door de wereld, omdat jij JEZELF jaren hebt afgewezen, maar g a  e r v o o r!!! Verwerk die gevoelens van afwijzing, die je toch een heel deel van je leven voor jezelf hebt gevoeld. Al die jaren dat jij probeerde je in te passen in een stramien dat niet voor je paste, omdat je niet beter wist.... herinner je je ze nog? Ze vormen één groot emotieweefsel van afwijzing naar jezelf, van niet gezien zijn. Verwerk die diepe gevoelens en leer binnen de wetten van de tonal, hoe jij toch je leven kunt leven, en de prachtige geschenken die je hebt meegebracht, aan de mensheid kan geven! En daarbij wens ik je vooral : zon op je pad, en wind in de vleugels!

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x