8 september 2021

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

Jouw woonplek als werkterrein

Je kan zo eenvoudig beginnen aan een bijdrage aan ons ecosysteem. Namelijk in je eigen tuin. Zorgen voor je eigen plekje, is zorgen voor 'een plekje' van onze aarde. Al is een maar een klein lapje aarde, dat is het verschil wat jij hier en nu kan betekenen. Een huurhuis of je eigen woning, dat maakt niet veel verschil. Je doet het omdat jij het belangrijk vindt om de wereld te vermooien, en dat kost je niet alleen moeite maar ook soms een centje.



Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je ook een ecologisch verantwoord plekje kan creëren, waar dieren en insecten fijn gedijen en de bodem goed wordt gemaakt? 

Veel tuinen zijn 'te schoon' om ecologisch verantwoord te zijn. Er ligt in de herfst geen blaadje op de grond meer omdat de eigenaars alles netjes willen houden. Er ligt een groot terras of veel bestrating waardoor maar weinig ruimte voor beplanting open is. Keitjes worden op de parkeerplek gelegd en steeds weer geharkt om de groei van 'onkruid' te vermijden. Het gras staat gemilimeterd kort en er worden kunstmatige middelen gebruikt om alles schoon en onkruidvrij te houden.

Velen onder ons hebben al wel eens een boom omgezaagd in hun eigen tuin, om diverse redenen. Maar hebben ze ook een nieuwe boom geplant, om deze ene boom te vervangen? Want zo eenvoudig is het om wel de longen van deze wereld in stand te houden.

Dieren in de tuin

Als je graag meer dieren in je tuin hebt, kijk dan eens in je tuin of er ook plekjes zijn waar dieren kunnen verborgen zitten. Een stapel hout, wat kasseien die zijn blijven liggen, struikgewas dat rustig gelegen is... als alles te open en te schoon is, hebben dieren geen plekken om te verblijven die ze als hun natuurlijke habitat herkennen.


Dieren als krekels, vlinders, bijtjes, vele soorten vogels, kikkers en padden, insecten en spinnen, egels, vossen, steenmarters... zijn iets minder zelfdzaam dan een wolf maar brengen je tuin tot leven. En het mooie is, dat ze niet in jouw tuin zullen blijven. Vanuit jouw tuin zullen de diertjes op de wandel gaan bij de buren! Want grenzen als schuttingen of eigendom, daar doet de natuur niet aan. Wanneer jij wat bessenstruiken plant om meer vogels aan te trekken en nestruimte biedt, zullen ook de buren meegenieten van hun aanwezigheid. Hun kinderen zullen vetbolletjes willen hangen in de winter of bakjes water plaatsen als het heel heet is, en zo gedijt binnenkort de vogelbevolking in jullie buurt beter.

Niet alle flora en fauna zijn even welkom bij je buren. 'Sommige' mensen houden niet van 'onkruid' en willen volledige controle over wat er op 'hun eigendom' gebeurt. Maar dat stukje eigendom is een plekje aarde waar de natuur mag in verblijven en zich manifesteren. Een microstukje ecosysteem. En als je dat ecosysteem zijn eigen ritme en balans weer laat hervinden, gaat het van binnenuit groeien en ook balans maken met de andere ecosystemen rondom.


Jij als tuinier probeert de natuurlijke beweging van de natuur te zien, en in goede banen te leiden. Als jij ratten krijgt of distelpluizen laat rondwaaien, krijg je misschien ruzie met de buren. En misschien wil je zelf ook wel niet met op je blote voeten in de brandnetels lopen, en laat je een plekje achterin waar je ze rustig kan laten woekeren. Mijn grootmoeder maakte altijd brandnetelsoep, ik vond dat toen niet bijzonder lekker, maar het was naar haar zeggen wel gezond. En zo heb je nog een hoop 'kruid' - of moet ik zeggen 'onkruid'- dat perfect eetbaar is en lekker om te variëren in je dagelijks menu : duizenblad, viooltjes, madeliefjes, weegbree, zuring... Wij zijn het zo gewoon om onze voeding te gaan kopen in de winkel, dat we helemaal over de kruidjes in onze tuin heen kijken. Als je hier meer over wil weten, kan je altijd eens op zoek gaan naar een cursus 'Wildpluk' en zo af en toe een 'onkruidje' opeten.

Het ecosysteem in je tuin en jijzelf

Met kinderen werk ik vaak rond elfjes en kabouters en dan vertel ik ze als we goed mee voor de natuur zorgen, dat de elfen en kabouters daar blij mee zijn en zich msschien ook laten zien! Zoals iedereen wel weet, zorgen elfjes voor de planten en leven kabouters in paddestoelen. Een beetje kort door de bocht is deze korte noot, voor de elfenkenner, dat weet ik ook wel. Voor veel mensen bestaan elfen en kabouters totaal niet. Maar planten zijn wel levende wezens en wanneer je je verbindt met je tuin, verbind je je met deze wezens. Er komt een uitwisseling tot stand.

Een plant geeft zijn geur, zijn smaak, zijn schoonheid en zijn medicinale kracht aan eenieder die zijn pad kruist. Hij kan niet weglopen, zich omdraaien, zijn mond houden of koppig zijn. Een boom geeft zijn schaduw en zijn beschutting, maar ook zijn vruchten aan iedereen. 

Vladimir Megre, in zijn boeken over Anastasia, gaat zelfs nog iets verder in zijn beschrijving van de uitwisseling tussen de planten en jezelf wanneer jij de verzorger bent van je tuin : Anastasia beschrijft hoe planten precies die vibraties uit de omgeving absorberen die jij nodig hebt voor jouw ontwikkeling, gezondheid en welzijn. En dat ook net die planten in jouw omgeving zullen groeien die jij nodig hebt. Bijvoorbeeld kan er plots kamille of sint-janskruid in jouw tuin gaan groeien als die plant goed zou zijn om jou een beter balans te doen hervinden. Zo vreemd is deze bewering niet als je ziet dat het universum altijd zichzelf in evenwicht brengt, en zo ga je deel uitmaken van je eigen ecosysteem en maakt de flora en fauna in je tuin balans met jou. De voorwaarde hiervoor is wel dat je regelmatig in je tuin aanwezig bent, en bijvoorbeeld op blote voeten loopt om wel verbinding met je planten te maken.

En wat als je geen huis of tuin bezit?


Als iemand zegt 'je eigen plekje', denk je misschien dat het enkel voor de trotse bezitters van een stukje land of een huis met tuin van toepassing is. Maar wanneer je eenmaal deze levenshouding aanneemt, gaat het je opvallen hoe mensen soms achteloos met hun omgeving, medemens en ook de wereld omgaan maar ook hoe anderen steeds weer voor natuurlijk leven kiezen, ook als ze geen eigenaar zijn.

Het is bewonderenswaardig om deze mensen met respect te zien omgaan met ons ecosysteem meer dan alleen in hun eigen tuin :

  • Een volkstuintje geeft tuinloze mensen de kans om een ander lapje grond ecologisch te verzorgen
  • Wanneer je in een school of zorginstelling werkt, kan je stimuleren om toch een stukje gemeenschappelijke tuin samen te verzorgen, vaak worden er zelfs wat kipjes gehouden of groenten verbouwd.
  • Wanneer je zelf door de stad loopt , is het bijzonder om te zien hoe stokrozen in minituintjes van weggenomen plavuizen volop bloeien of bloembakken met kruiden, lavendel of bloemen onze dag een beetje opvrolijken EN ruimte voor bestaan bieden aan bijtjes en vlinders
  • Niks belet je om wat weidebloemen te zaaien in de berm tegenover je huis of zwerfvuil op te rapen in jouw straat. Misschien kan bij de gemeente navraag doen of er geen mogelijkheid is tot het aanplanten van bomen of heesters in je straat of de conversatie over zulke initiatieven aanknopen met de buren.
  • Een insectenhotel, vogelhuisje of wat kruidige bloempotten kunnen al perfect op je terras en balkon en zullen vlinders aantrekken. Vogels zullen blij zijn met de vetbollen die jij in de bomen in de buurt ophangt in de winter. Met een wormenbak herbruik je je groenteresten makkelijk voor je potplanten.

Jij maakt ècht een verschil wanneer je kiest voor het benaderen van je natuurlijke omgeving vanuit een ecologisch standpunt.

Goedheid die je geeft, ontvang je ook

Wanneer jij op een goede en verantwoordelijke manier zorg draagt voor onze aarde en de natuur, keert die goedheid ook naar je terug. Het is wetenschappelijk bewezen dat onze hersenen niet het verschil maken tussen wat je geeft en wat je ontvangt. Als jij agressief bent naar je omgeving, registreren je hersenen dat ook alsof je agressie incasseert. Goed voor je leefomgeving zorgen, de flora, de fauna en je medemens zal zorgen voor een staat van welzijn. En stel je maar eens voor dat ieder mens dat zou doen. De wereld zou er een stuk rooskleuriger uitzien. En we kunnen niet alles tegelijk, je moet wel echt je prioriteiten bepalen in wat je doet voor deze wereld.



We hebben immers ook nog met onze maatschappij te maken, die aan een hels tempo verderdraait op geld, macht, angst, drukte, tekort en wet van de sterkste. Voeg hier nog een snuifje of een flinke slok massamedia aan toe, en je voelt de druk in je rug om te doen wat er van je wordt gevraagd. Als je de moed hebt om even stil te staan bij wat je doet, zal je merken dat jouw natuurlijke stroom misschien helemaal anders is, en dat je je inderdaad beter voelt als je toegeeft aan je intrensieke impuls om goed te doen. Als je werk, geld, gehaast en geren wegdenkt, kom je misschien bij hele andere behoeften dan die die je voelt wanneer je op facebook en instagram zit, TV-kijkt, of je beweegt in je werkomgeving en luistert naar hoe anderen de wereld zien.

Stel je voor dat ieder mens goed voor zijn 

leefomgeving zou zorgen. 

Onze aarde zou zoveel gezonder worden.

Ieder kiest zijn prioriteiten

Wij leven in een wereld waar geld en bezit hoog staan aangeschreven. Dat heeft een aantal gevolgen voor onze maatschappij. Consumptie staat op de eerste plaats, en goedkope productiemogelijkheiden worden uitgebuit. Dat impliceert ook dat je buiten die maatschappij dreigt te vallen wanneer je hier niet aan deelneemt en je hebt geen 'bezit'. Dat zijn de ladders van onze maatschappij. Maar daar HOEF je je niet aan te spiegelen en dat is makkelijker als je wat meer mediavrij bent. Je kan ook je eigen levensvisie in je hart dragen, en de wereld een beetje mooier maken daar waar je verblijft. Je HOEFT niet je tuin bladvrij te maken als jij vindt dat de bodem gevoed wordt met het afval van het vorige jaar.



Je kàn kiezen voor wat 'onkruid uit je tuin' in je sla of je kan zelfs weigeren om producten te kopen van merken die eigendom zijn van de Monsanto Group (bekend van Roundup). Maar dan moet je wel de alom bekende Kellogs in het winkelrek laten staan, ook als je kind ernaar vraagt en nog te klein is om te begrijpen dat deze merken niet goed zijn voor ons milieu. En misschien is het ook wel beter voor zijn gezondheid aangezien Kellogs genetisch gemanipuleerde gewassen bevat. In diezelfde Monsantogroep zitten ook Lays, Dreft, Ariel, Capri-Sun, Heinz, ... en nog veel andere welbekende merken.

Maar je hoeft zo ver niet te gaan : koop jij duurzaam geproduceerde kledij, of ga je wel eens langs bij de kringwinkel om goederen te herbruiken die al een eerste leven hebben gehad? En de Tesla blijkt een sof qua milieuvriendelijke productie, maar misschien kan je al wat thuiswerken, ga je minder met het vliegtuig op vakantie of kies je heel koppig voor (bio)groenten die duurzaam zijn geproduceerd in jouw woonomgeving?

Als een heel dorp voor een natuurlijk tuinieren 

kiest, levert dat best wat nieuw leven op. 

De aarde eren en activisme

Het gras groeit niet sneller door eraan te trekken. Wel door het water te geven en meststof. We kunnen anderen niet dwingen om uit de gangbare manier van tuinieren te stappen. Ik heb al jaren een bijzondere manier van de natuurwezens in mijn tuin uit te nodigen. En heel traditioneel denkende mensen komen hier ook dagdagelijks over mijn pad gewandeld, omdat ik therapeut ben, en ze komen zoeken naar manieren om stukjes van hun leven in orde te brengen. En wanneer ik langs zo'n paddestoel op mijn pad stap maak ik mensen er wel eens attent op, dat de kabouters er zijn en dan leg ik ook uit dat zwammen helpen om de voedingsstoffen vrij te maken voor andere planten en echt wel nuttige onderdelen van ons ecosysteem zijn. Ik toon aan kinderen dan je sommige plantjes ook kan eten, die wij niet kennen als groente. Ik laat ze het ook proberen. Ik leer de kinderen fluiten op een biologisch grassprietje en de bosbesjes en braambessen van de struik plukken.


Dat is mijn klein maar effectief spreidend vuurtje van 'vreedzaam' activisme. Ook jij kan met je leven een voorbeeld uitdragen. Mensen tonen hoe het ook anders kan. En ja, soms komt er eens iemand langs die denkt : 'Wat n rommeltje hier' en ook dat mag. Daar zijn er zaadjes gezaaid, die misschien nog wat kiemtijd nodig hebben. Want of we er nu tegen roepen of niet, die zaadjes gaan echt niet sneller kiemen en zichtbaar worden... en het gras gaat er niet sneller van groeien.

PS Oh ja, de foto's in dit artikel zijn foto's van mijn plekje. De manier waarop ikzelf in de loop der jaren, de wereld een beetje mooier maak of mensen een beetje dichter naar de natuur breng.



Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

Eclips, en wat de zon op de Noordzee weerspiegelde

Ik lees en hoor heel veel over de eclips van vanavond. Over duisternis, over echt en nep, over hoge energieën, over je dromen waarmaken. Nuchter als ik ben, haal ik dan vaak mijn wenkbrouwen op : natuurverschijnselen en overgangen in onze evolutie zijn er niet om ons te helpen om ons persoonlijk gewin of ons ego te vergroten. Ze zijn er voor ons allemaal. Wat ik daarmee bedoel?

Lees meer

Je energie resetten : 8 tips voor healers en coachen

Ken je dat? Een healing of een coachingsessie geven, en merken dat je verdergegaan bent met je dag maar niet gemerkt hebt dat er energie aan je is blijven plakken? Deze tips uit het spiritueel krijgerschap werken zowel voor jou als je hooggevoelig bent en je bent overprikkeld, als voor plakkende energie vanuit een sessie met een cliënt.

12 april 2023

Lees meer

Elfenkrijgers en natuurtempels

In de loop van de tijden zijn er altijd wezens uit verschillende dimensies mee op aarde geïncarneerd. Ze kwamen om ons te helpen door moeilijke tijden heen te gaan. Tibetaanse wijzen zoals de Karmapa bijvoorbeeld, incarneren vele malen opnieuw. Maar ook engelen of wezens uit andere sterrenstelsels.

25 april 2023

Lees meer

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x