1 januari 2021

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn, maar het valt ook samen met een belangrijk keerpunt in elk zonnejaar. Namelijk de langste nacht en de kortste dag van het jaar. Het moment waarop de planten zich terugtrekken in hun wortels. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na midwinter, 21 december, het keerpunt van de zonnewende, beginnen de dagen weer langer te worden en bewegen we langzaam naar de wedergeboorte van de natuur, in de lente. De zon wordt weer warmer en onze flora en fauna ontwaken weer, beetje bij beetje. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?


Het was het vrouwelijke rendier dat de slee van de Zonnegodin voorttrok aan de hemel, tot het Christendom er een man met een baard van maakte. Het vrouwelijke rendier leidt de kuddes in de winter, omdat ze haar gewei houdt in de wintermaanden, in tegenstelling tot de mannelijke rendieren die hun gewei verliezen!

Ze werd altijd al vereerd door de Noordelijke volkeren, de RendierMoeder. Veel afbeeldingen werden teruggevonden van haar : haar gewei werd vaak mee begraven en haar beeld komt terug in schilderingen en weefwerk voor ceremoniële kledij. Vaak wordt ze springend afgebeeld, en haar gewei wordt vaak als een levensboom voorgesteld. Ze draagt de levengevende kracht van de midwinterzon : het laatste restje licht van het oude jaar bewaart ze in haar gewei en brengt deze levengevende kracht over naar het nieuwe jaar, zodat alle dingen weer geboren kunnen worden. Zodat de natuur haar wedergeboorte kan beleven.


De RendierMoeder krijgt haar vliegkracht na het eten van de Amanita Muscaria, volgens Siberische legendes. Deze paddenstoel heeft een typische rode kleur met witte stippen. Deze paddenstoel was een belangrijk symbool in de verering van de RendierMoeder.

Veel sjamanen en healers van Siberië en Lapland waren vrouwen, en de kleur rood kwam terug in hun ceremoniële kledij , maar ook de puntschoenen en de wanten en laarzen die gevoerd waren met rendierbont. En hoewel we het hele vrouwelijke aspect van de RendierMoeder en de vrouwelijke healers vergeten zijn, zien we hun symbolen toch terugkomen op onze kerstkaartjes en in alle afbeeldingen van kerstmis!

De RendierMoeder en haar vrouwelijke sjamanka’s lijken misschien enkel in de meer noordelijke gebieden voor te komen, toch is er ook sprake van in bijvoorbeeld Schotse gebieden, vermoedelijk in een pre-keltische cultus, die waarschijnlijk door vrouwen werd beoefend.

De RendierMoeder is ook een heel vrouwelijk symbool, dat staat voor wedergeboorte, vruchtbaarheid, de terugkeer van het licht, de levengevende kracht. Ook in onze regio werd kerstmis op een heel vrouwelijke manier bekeken. Er was hier bij onze Germaanse voorouders de ‘Modranight’, de nacht van de moeders. Dat is de nacht van 20 op 21 december, dus de Midwinternacht. In die nacht wordt de moeder vereerd omwille van de zoon of de zon, die geboren zal worden. 


In de traditie van de heksen van West-Europa, wordt in de periode tussen het traditionele Samhain-feest (31 oktober) en Imbolc-feest (2 februari) gevierd als de periode dat de Rendiermoeder op magische wijze indaalt en weer geboren wordt via de baarmoeder. De symbolen als de groenblijvende struiken worden met in die periode naar binnen gehaald omdat ze worden geacht magische krachten te bezitten, omdat ze de duistere en vernietigende geesten van de winter kunnen trotseren. Ze zijn een symbool voor levenskracht, geboorte en hernieuwing. Ze zouden kunnen helpen aan de wedergeboorte van de zon.

Zo ook onze kerstboom, de yule-boom. De levensboom is het symbool voor de cirkel van het leven. De mensen hangen er de geschenken in die ze willen ontvangen van de Goden, het is een deel van een vereringscultus van de wedergeboorte van de Zon. Net als wij nog steeds stilstaan bij onze goeie intenties, zoals onze kinderen hun nieuwjaarsbrief met mooie wensen voorlezen op nieuwjaarsdag, onze cadeautjes onder de boom… het voelen van de vruchtbaarheid en de mooie oogst van het komende jaar.


Het is mooi om te begrijpen dat de tradities die we vandaag in ere houden, geworteld zijn in het de tradities uit het verleden. En alle symbolen hun oorsprong vinden bij onze voorouders. De katholieke kerk heeft misschien dan wel van de RendierVrouw een KerstMan gemaakt, maar als we dat willen, kunnen we onze kinderen wel de oude verhalen vertellen over hoe de natuur inslaapt tijdens de winter en elk jaar weer opnieuw geboren wordt…


De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Je energie resetten : 8 tips voor healers en coachen

Ken je dat? Een healing of een coachingsessie geven, en merken dat je verdergegaan bent met je dag maar niet gemerkt hebt dat er energie aan je is blijven plakken? Deze tips uit het spiritueel krijgerschap werken zowel voor jou als je hooggevoelig bent en je bent overprikkeld, als voor plakkende energie vanuit een sessie met een cliënt.

12 april 2023

Lees meer

Elfenkrijgers en natuurtempels

In de loop van de tijden zijn er altijd wezens uit verschillende dimensies mee op aarde geïncarneerd. Ze kwamen om ons te helpen door moeilijke tijden heen te gaan. Tibetaanse wijzen zoals de Karmapa bijvoorbeeld, incarneren vele malen opnieuw. Maar ook engelen of wezens uit andere sterrenstelsels.

25 april 2023

Lees meer

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x