11 januari 2022

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

Je bent weer in de war

Gaslighting is een Engels werkwoord dat betekent : 'iemand laten twijfelen aan zijn eigen mentale gezondheid door systematisch en steeds meer foute informatie te verstrekken of informatie opzettelijk niet te geven.' Deze term is gebaseerd op een film/toneelstuk : 'Gaslight'. In deze film drijf een man zijn vrouw tot waanzin door haar beetje bij beetje te laten twijfelen aan haar eigen waarnemingen.

Narcisten gebruiken gaslighting om :

de bovenhand te krijgen in een ruzie.

hun eigen handelingen te camoufleren

je te laten denken dat iets waar is, terwijl het dat niet is, of

je te laten denken dat iets niet waar is, terwijl het wel waar is,

of je zelfvertrouwen blijvend te ondermijnen

Waarom moet je altijd zo een drama 

maken over de dingen?

Het verhaal van de film Gaslight

'Gaslight' is een toneelstuk van Patrick Hamilton dat zich afspeelt in de tijden dat de verlichting van huizen en straten nog op gas was. De film met dezelfde naam had Charles Boyer en Ingrid Bergman als hoofdrolspelers en was op dit toneelstuk gebaseerd. De film kwam uit in 1944. De film gaat over een man die probeert om zijn vrouw, Paula, te laten geloven dat ze gek was, door langzaam haar geloof in haar waarnemingen te ondermijnen.

Hij neemt spullen weg van de plek waar zij ze heeft gezet of gelegd en geeft haar dan kritiek omdat ze ze heeft 'verloren'. Hij creert de illusie dat hij elke avond het huis verlaat, maar komt dan terug om in de kelder in de persoonlijke zaken van haar overleden tante te snuffelen, op zoek naar waardevolle juwelen.

Hij beschuldigt zijn vrouw van waanbeelden om de voetstappen die ze in de kelder hoort te verklaren, en om te kunnen verklaren waarom de gaslampen in huis zwakker gaan branden om het moment dat hij de kelderlamp aansteekt.

Zijn vrouw Paula begint dan te twijfelen of ze zich de dingen wel zo juist herinnert.

Hoe gaat gaslighting? Zo bijvoorbeeld!

Je echtgenoot begint je dingen te vertellen die niet echt zijn. Bijvoorbeeld hij zegt je dat hij je vorige week heeft verteld dat hij op vrijdag met zijn vrienden iets zou gaan drinken. Wanneer jij tegenspreekt, beweert hij bij hoog en bij laag dat hij dat heeft gezegd. Het kan ook over ernstigere dingen gaan, waarbij compleet over je heen wordt gewalst. Denk maar aan iets als : 'Herinner je je nog dat je me vorige week had gezegd dat ik je creditcard mocht gebruiken? Ik heb twee paar schoenen gekocht met je kaart! Ik betaal ze wel terug!' Iemand die gaslighting heeft meegemaakt herkent vast wel het moment dat je even niet begrijpt wat er gebeurt, en de psychopaat voortgaat met zijn bezigheden alsof er geen vuiltje aan de lucht is!

Dit is wat jij hebt gehoord en niet wat ik heb gezegd

Je baas vraagt je of je een bepaalde taak al klaar hebt. Wanneer je hem erop wijst, dat hij dit rapport normaal zelf maakt, wordt hij boos en zegt je dat hij je nog speciaal heeft opgebeld om te zeggen dat hij deze week hier het te druk voor zou hebben en of jij het wou doen. Denk je maar eens in dat je dagdagelijks met zo een baas te maken hebt, dan raak je totaal je eigen referentiekaders kwijt, en bent constant angstig dat je weer iets fout doet omdat hij ter plekke uitvindt wat hij je zogezegd heeft gevraagd!


Je vriendin zegt je dat je bepaalde dingen hebt gezegd en je weet heel zeker dat het niet waar is. Wanneer je hiertegen reageert, wordt zij erg boos en zegt dat je altijd de dingen verdraait en dat ze dat wel intussen zat is. Als dit twee keer gebeurt, ga je twijfelen aan jezelf. Iemand die staalhard in je gezicht liegt, is voor vele mensen iets wat niet 'mogelijk' is, dus gaan ze aan zichzelf twijfelen, vooral wanneer het gebeurt met iemand die zo dicht staat als je vriendin of je vriend.


Ook in de relatie ouder-kind kan gaslighting gebeuren, met immense gevolgen voor het zelfbeeld van het kind. Neem maar eens een situatie waar het kind steeds wordt berispt, ook als het zijn fout niet is, bijvoorbeeld wanneer in de ochtend het gezin te laat naar school vertrekt. Narcistische ouders kunnen ook hun eigen fouten niet in de ogen kijken ten opzichte van hun kind, dus kunnen hun kind constant verwijten terwijl ze zelf in de fout gaan, of zelfs voor dingen waar het kind niks mee te maken heeft.

Nee joh, dat heb ik niet gezegd! Hoe kan ik dat nu 

gezegd hebben als het niet zo is!

Gaslighting is een vorm van emotioneel misbruik

Het is een vorm van psychologische beïnvloeding waardoor je heel erg aan jezelf gaat twijfelen. Mensen die in mijn praktijk terechtkomen na jaren van dit soort beïnvloeding, denken dat zijzelf de oorzaak zijn van alle problemen. Er is iets mis met hen, en dat wordt hun ook voortdurend ingepeperd door hun partner, telkens ze iets zeggen of doen wat niet goed uitkomt.

Een narcistische partner kan je zo ervan proberen te overtuigen op veel manieren dat :

Je niet hebt gezien wat je hebt gezien

Je niet hebt gezegd wat je hebt gezegd

Je niet hebt gehoord wat je hebt gehoord

Je hebt gezien wat je niet hebt gezien

Je hebt gezegd wat je niet hebt gezegd

Je moest gehoord hebben wat je niet hebt gehoord.Gaslighting brengt je aan het twijfelen aan je realiteitszin en doet je twijfelen aan heel je waarneming, waardoor het voor je gesprekspartner mogelijk wordt om bepaalde thema's te vermijden. Je raakt ervan in de war en je wordt ook angstig, en gaat steeds meer steun zoeken bij diezelfde partner, die je zo in de verwarring brengt.

Gaslighting kan je ernstig destabiliseren. Veel mensen die de term krijgen aangereikt in therapie en erover gaan lezen zijn enorm opgelucht dat er niks mis is met hen! Het duurt vaak lang om dat verloren zelfvertrouwen weer terug op te bouwen!

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Je energie resetten : 8 tips voor healers en coachen

Ken je dat? Een healing of een coachingsessie geven, en merken dat je verdergegaan bent met je dag maar niet gemerkt hebt dat er energie aan je is blijven plakken? Deze tips uit het spiritueel krijgerschap werken zowel voor jou als je hooggevoelig bent en je bent overprikkeld, als voor plakkende energie vanuit een sessie met een cliënt.

12 april 2023

Lees meer

Elfenkrijgers en natuurtempels

In de loop van de tijden zijn er altijd wezens uit verschillende dimensies mee op aarde geïncarneerd. Ze kwamen om ons te helpen door moeilijke tijden heen te gaan. Tibetaanse wijzen zoals de Karmapa bijvoorbeeld, incarneren vele malen opnieuw. Maar ook engelen of wezens uit andere sterrenstelsels.

25 april 2023

Lees meer

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job! Dat gaat zo bij bv. partnerkeuze, maar ook met geldproblemen bv, of de manier waarop je op je werk wordt behandeld!

14 april 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x