14 april 2021

Transformatie : next level gaan

Je kent het wel : situaties keren terug in je leven, ook al denk je dat je eraan voorbij bent. En dan gebeurt weer hetzelfde met andere mensen of in een andere job!

Enkele voorbeelden :

  • Partnerkeuze
  • Pesterijen
  • Gevoelens van minderwaardigheid
  • Grensoverschrijdend gedrag
  • Werksituaties waar je niet wordt gewaardeerd
  • Promoties mislopen
  • Geldproblemen die terugkeren
  • Geen huis kunnen vinden

En dan denk je diep vanbinnen : ‘Waarom moet 

mij dit nu weer 

overkomen, andere mensen 

hebben dat toch ook niet?’

En weet je wat? Net dààr is 'transformatie' het antwoord op! Pasen is een goed moment om hierover te schrijven, want Pasen gaat over de Verrijzenis : Jezus, die door de Romeinen wordt terechtgesteld staat op in een hernieuwde kracht. En door die hernieuwde kracht kunnen die Romeinen hem niet meer hinderen.

En zoals je weet, is zijn beeld nog altijd heel levend onder de mensen, zoveel jaar later. Want ook jij hebt waarschijnlijk Pasen gevierd? Wie laatst lacht best lacht, zou ik in hele aardse en menselijke bewoordingen kunnen zeggen. Want Jezus, en dit is niet oneerbiedig bedoeld, heeft zijn ‘boodschap’ bij ons gebracht en dat was zijn doel.

En dàt is nu net waar transformatie over gaat. Niet over ‘Laatst lacht best lacht’ want het heeft absoluut niks met andere mensen te maken, enkel en alleen met jezelf en jouw eigen leven. Wanneer je namelijk altijd dezelfde dingen op je pad krijgt, is ‘transformatie’ wat ervoor zorgt dat die dingen of mensen die je vroeger tegenhielden of het leven moeilijk maakten, plots niet meer bij je komen.

Je bent bij wijze van spreken in een ander ‘level’ van het leven terechtgekomen, waar die situaties je niet meer hinderen. Of er wordt door veel mensen gezegd : ‘Ik ben gegroeid’

Transformatie behoort dus tot het pad van de Zelfontwikkeling. Je kijkt in de ogen wat er met je gebeurt, en je doorvoelt wat het met je doet. Zo kom je vaak bij gevoelens van je innerlijk kind terecht, dat die gevoelens steeds opnieuw herbeleeft om ze te kunnen verwerken.

Dit hoort niemand graag, want wij zijn immers met zijn allen heel erg volwassen en geen kind meer, nietwaar?

Toch werkt het zo. Op ons levenspad krijgen wij in de situatie met onze ouders en omgeving net die ervaringen voorgeschoteld die het ons moeilijk maken op ons pad, dingen die ons kwetsen of die we onthouden met onze gevoelslagen. Een beeld van liefde bijvoorbeeld, waar wij moeten pleasen aan onze moeder omdat zij egocentrisch is vanuit haar eigen kwetsuren. Of het beeld dat onze klasgenoten ons uitlachten of meewarig aankeken omdat onze ouders het minder breed hadden en we niet de meest fancy spulletjes hadden. Een idee dat we lelijk zijn door pesterijen, dat zich omvormt naar zelfsabotage of een diepgeworteld minderwaardigheidscomplex. Ook bijvoorbeeld de overbezorgde ouder kan zijn kind verhinderen om op te groeien als een volwassene die het gevoel heeft het leven aan te kunnen.

Als traumahealer noem ik dit het ‘bevroren verleden’ en dat reproduceert zich telkens weer in ons volwassen leven. Het is steeds hetzelfde toneel, met andere acteurs. Gebrek aan zelfliefde kan een auto-immuunziekte worden maar ook een bedrijf dat failliet gaat, of in relatie over je grenzen laten lopen tot je laten mishandelen. En als je uit die relatie stapt en op relatievlak groeit, brengt het gebrek aan zelfliefde weer een andere ongewenste situatie met zich mee. Het stopt pas wanneer het ‘bevroren verleden’ wordt ontdooid doordat het even levensecht naar boven wordt gebracht en de emotie van toen plots gevoeld wordt doordat iemand je daar stap voor stap heen brengt.

Transformatie is niet ENKEL het voelen van het ‘bevroren verleden’, zoals dat in therapie gebeurt. Transformatie is het begrijpen waarom het met je is gebeurd, en hoe jij langzaam stap voor stap vooruit gaat op je levenspad.

Vergeven is meer dan een woord. Het is het accepteren van de kracht die je hebt ontwikkeld doorheen de kwetsuren of inprentingen in je jeugd. Dan pas kan je ‘Verrijzen’ in de hernieuwde kracht en het nieuwe level van je leven.

Het vraagt van diegene die zo’n transformatie begeleidt draagkracht, openheid en deskundigheid om je naar het punt te brengen waar je het oorspronkelijk kindgevoel voelt EN de kracht opneemt. Er lopen hele dunne grenzen tussen slachtoffer blijven en de pijn vasthouden omdat het oneerlijk en onmenselijk is, en vooruit willen en de pijn voelen EN loslaten om tweeduizend kilo lichter de volgende stap in je leven te kunnen nemen.

Transformatie is jezelf ook een tijd ruimte geven om te rouwen over hoe je leven anders had kunnen zijn. Maar het steeds weer opnieuw omarmen, om een stapje dichter te komen bij succes en geluk.

Het maakt niet uit wat jouw streven is of wat je wil bereiken. Als je je afvraagt hoe je vooruitkomt, is het antwoord altijd : transformatie. Zo binnen, zo buiten, en als je je denken en voelen uit de kramp laat komen, kom je vanzelf in de flow en kunnen mooie dingen in je leven gebeuren!

Mensen die veel hebben meegemaakt kunnen ook erg sterke mensen worden, veerkrachtiger en liefdevoller, omdat hun 'vergevingsspier' goed getraind is en ze het belang van verbinding kennen. Pijn is onze grootste leermeester! Tot slot laat ik je het overbekende nummer van Imagine Dragons, voor zij die absoluut weten waar ik het over heb!

Transformatie : next level gaan

Creativiteit : 10 minitips om het magische tegengif voor angst te leren gebruiken

Er zijn veel gevoelens momenteel. Gevoelens over thuiszitten, gevoelens over gevangenschap, gevoelens over heropstarten, gevoelens over familieleden die in de zorg werken, gevoelens van rouw en verlies, en vooral : veel angst. Creativiteit is één van de manieren om je emoties in beweging te brengen.

16 juni 2021

Lees meer

Iedereen kan toveren : 4 magische dingen die jij ook doet

Heksen en tovenaars bestaan niet alleen in tekenfilms! Meer nog : ook jij tovert een beetje van tijd tot tijd! Want de volgende 4 dingen die we allemaal wel eens. Toch stammen zij van oude gebruiken, met een magische werking!

22 november 2021

Lees meer

Levensnoodzakelijkheid van contact

We merken het allemaal : de redding uit de nood loopt vertraging op (het vaccin) . De uitzichtloosheid is moordend, en het gemis gaat stilletjes over in ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als wat we missen zo nodig is voor onze gezondheid?

17 september 2021

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Vanochtend kwam ik een reportage tegen van Terzake, waar een Italiaanse journalist samen met een arts van IC in zijn ziekenhuis een rondleiding kreeg. De verhalen van de verpleegsters, de ontmoediging van de dokter, … op het moment dat deze mensen spraken rolden de tranen over mijn wangen.

5 mei 2020

Lees meer

De RendierMoeder, een oud midwintersymbool (Ho-Ho-HoOoOoO)

Kerstmis lijkt een christelijk feest te zijn. Een moment waarop we kerstlampjes in onze kerstboom hangen, omdat het zo donker is, en als symbool voor het licht dat snel weer terugkomt. Na 21 december beginnen de dagen weer langer te worden. Maar wist je dat de slee van de kerstman, die aan de hemel vliegt, ook gebaseerd was op een oude mythologie?

1 januari 2021

Lees meer

10 weetjes over geld

Geld is een thema waar mensen niet graag over praten. Toch leven we in een wereld die draait om geld, en wel op een manier dat iedereen verplicht is om er te hebben. Geld staat dus voor overleven en bepaalt heel veel zaken, maar is wel een taboe-onderwerp.

2 februari 2021

Lees meer

Zorg dragen voor je eigen ecosysteem, jouw plekje op aarde

'Ze' zeggen dat wij volwassenen het met zijn allen verknallen, en misschien is dat ook wel zo. Maar vaak zien we niet echt wat we kunnen doen, zelf, in onze eigen omgeving. We zijn die reflexen kwijt omdat we nooit op die manier naar de natuur hebben leren kijken. Toch maken wijzelf in ons eigen leven het grote verschil. Hoe dan? Misschien doe je er al heel wat van.

8 september 2021

Lees meer

Gaslighting : manipulatie door narcisten

Gaslighting is een engelse term die verwijst naar het spelen van mindgames waardoor de ander het gevoel krijgt dat hij gek is. Het is een vorm van psychische manipulatie die wordt toegepast door psychopaten, sociopaten en narcisten.

11 januari 2022

Lees meer

Help, mijn kind wordt gepest

Het gebeurde vroeger en het gebeurt nu nog steeds, het gebeurt tussen kinderen, jongeren maar ook tussen volwassenen... pesten is van alle tijden en van alle leeftijden. Dit blogje leert je pesten beter doorvoelen om effectiever te kunnen ingrijpen.

10 mei 2020

Lees meer

Krijgerschap : een tool voor zelfsturing

Ik geef al jaren les in krijgerschap. De reden om deze cursussen te geven is niet dat ik het stoer vind om mezelf origineel wil voelen. De e n o r m e drive om deze trainingen te blijven geven, is er gekomen nadat ik met die tools en inzichten wonderlijke dingen heb zien gebeuren bij mensen die zelfs na één cursusreeks in hun daadkracht en centrum kwamen,

22 april 2021

Lees meer

Altijd maar doorgaan of duurzaam groeien : ondernemers en de cycli van de natuur

Deze foto zegt het dus helemaal voor mij! Als Magnolia na een uitgebreide lentebloei een tweede keer in de herfst gaat bloeien, is er iets mis. Want je kunt niet het hele jaar door in bloei staan. Alles in deze wereld kent een cyclus van ontstaan, groei, bloei en verdwijnen.

12 augustus 2021

Lees meer

Vasthouden aan destructieve of liefdeloze relaties

Aan de Belgische Kust hadden mijn dochter Tara en ik ons na een strandwandeling neergeplant aan de achterkant van de strandhuisjes, uit de wind, in de zon. Dit omdat onze broekspijpen naar goede gewoonte TOCH nat waren omdat we ze niet ver genoeg hadden opgerold. De jongens zaten een beetje verderop, Tara ging meteen haar net gemaakte foto's onderzoeken. En ik had dus tijd om te genieten van het zonnetje en van wat er allemaal voor me en rond me gebeurde.

1 augustus 2020

Lees meer

Waarom je als coach of energetisch werker een stabiele basis nodig hebt

Wanneer je als coach of energetisch therapeut werkt, heb je vast en zeker je eigen technieken ontwikkeld om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. De veilige thuis die je bij je gezin hebt, de grondingstechnieken die je doorheen yoga of sport hebt ontwikkeld, jouw eigen momenten in de natuur.

17 juli 2020

Lees meer

Een tool om uit heftige emoties te raken

In dit blogje leg ik je een kleine meditatieve tekentechniek uit die je kan helpen om je gedachten te ordenenen en je gevoelens te kalmeren. Je hebt niet meer nodig dan een blad papier!

9 juni 2020

Lees meer

Positief in het leven staan : vloeken en zegenen!

Positief in het leven staan, sinds de film 'The Secret' doet iedereen aan focus en positief denken. De zoeker die ik ben, is altijd op zoek naar 'juistheid'. En mijn nekhaar staat overeind als ik op facebook alle zeemzoete, opgeblazen berichten zie. Want het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn !

3 juni 2020

Lees meer

De Wilde vrouw en de Wildeman. Hoe vrij ben je nu echt?

Vaak word er gesproken over ‘wilde vrouwen’ of de ‘wildeman’, men spreekt over ‘wilden’ als men over ‘onbeschaafde’ mensen spreekt. Wild wordt ook sexueel getint gebruikt, met de betekenis ‘ongeremd’. Maar het wilde zijn waar deze blog over gaat, is nog veel m e e r. Wanneer ik naar jouw graad van w i l d h e i d vraag, vraag ik in hoeverre jij belemmerd wordt door ‘moeten’. M o e t e n… in al zijn vormen!  

15 mei 2020

Lees meer

Eenzaamheid of verbondenheid tijdens de Lockdown

Een blog over de eerste Lockdown in maart 2020, met een beschouwing over eenzaamheid of verbondenheid. Vaccins waren er op dat moment nog niet, alleen veel angst en boosheid.

1 april 2020

Lees meer

Niksdoen is gezond

Lummelen, niksdoen, het wordt schandelijk onderschat! In het niksdoen kunnen je hersenen overgaan in een andere modus. De creatieve, niet-gerichte modus. En die heb je voor sommige zaken ECHT nodig!

8 maart 2020

Lees meer

De kracht van Hooggevoeligheid : Tonal en Nagual in balans

Hooggevoeligheid is een omstreden begrip. De één wil er een label van maken, alsof het een handicap is. De ander maakt kleurrijke schilderijen of muziek, of is een goede DJ met zijn fijne zintuigen en zijn originaliteit. En misschien, heel misschien, is het gewoon wat het is : een manier van zijn!

1 februari 2020

Lees meer

Van Pechvogel naar Geluksvogel in 10 stappen

Ik dacht het vroeger ook, dat ik een p e c h v o g e l was, maar de laatste jaren heb ik begrepen dat alle dingen die ik heb meegemaakt, van mij een sterke vrouw maken, die van aanpakken weet en niet bij de pakken blijft zitten. Mensen kennen me zo, maar dat heb ik geleerd en dat kan jij ook!

5 januari 2020

Lees meer

Bezield Pitchen, hoe doe je dat?

Jezelf kort en krachtig aan enkele mensen of een publiek voorstellen, heet 'p i t c h e n'. Veel ondernemers zijn er een beetje bang voor. Hier is een manier om te pitchen die fris, energiek en prikkelend is voor je publiek!

10 december 2019

Lees meer

Negatieve emoties als Brandstof voor verandering

We zijn allemaal wel eens boos of gefrustreerd. Maar we gaan er allemaal op een andere manier mee om. De één gaat elke met een slecht humeur naar zijn werk en de ander doet alsof er niks aan de hand is! Nochthans zijn je emoties belangrijk om te voelen omdat ze een belangrijk signaal zijn.

3 september 2019

Lees meer

Neuroplasticiteit : je kunt alles leren

Kun je alles leren? Kan iedereen alles leren? Eigenlijk wel. Als je alleen maar begrijpt dat elk begin moeilijk is en oefening echt kunst baart. De voorwaarde hiervoor is dat je door de handeling te doen, de nodige hersenwijzigingen doet.

19 oktober 2019

Lees meer

Hoe je meer stabiliteit kan vinden

Hoe veranker jij jezelf? Of met andere woorden : waarop baseer jij jezelf voor het maken van de keuzes in jouw leven? Baseer jij jezelf op mensen in je directe omgeving doen, zoals bijvoorbeeld je familie of je vriendenkring? Of ga je de antwoorden in jezelf zoeken?

22 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x